Banier
 

Onderzoek – Wat doen we?

Kinderen maken een enorme ontwikkeling door gedurende de eerste levensjaren. Ze leren in deze periode enorm veel van hun omgeving en ontwikkelen zich sociaal sterk. Het baby onderzoeksteam van Universiteit Utrecht doet verschillende onderzoeken naar deze vroege ontwikkeling van baby’s en jonge kinderen. De verschillende onderzoeken staan hieronder in meer detail beschreven.

De onderzoeksduur van sommige onderzoekjes lijkt misschien lang, maar we nemen altijd ruim de tijd om ouder en kind op hun gemak te stellen. Ook is er altijd tijd voor een pauze, om bijvoorbeeld even wat te eten. Op deze manier kunnen we de taakjes afnemen binnen de dagelijkse routine van uw baby.

 

 

Huidig Onderzoek

  • Onderzoek naar sociale ontwikkkeling bij 3, 5 en 10 maanden oude baby’s

Baby’s ontwikkelen zich sociaal sterk in het eerste jaar. Vanaf de geboorte kijken baby’s al graag naar gezichten. Na een aantal maanden gaan ze steeds meer contact zoeken met andere mensen en pikken ze steeds meer sociale signalen op. Wij vragen ons af hoe deze sociale ontwikkeling samengaat met de ontwikkeling van het babybrein. Dat willen we nu gaan onderzoeken met de methode fNIRS, waarmee we hersenactiviteit kunnen meten. Wij zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in de manier waarop baby’s gezichten van andere mensen zien en hoe dit verandert als ze ouder worden. Daarom onderzoeken we hoe baby’s naar gezichten kijken en hoe die informatie verwerkt wordt in de hersenen op verschillende leeftijden.

Dit onderzoek vindt plaats in het UMC Utrecht.

Duur van het onderzoek: ±2 uur per bezoek.

Aantal bezoeken: 2, namelijk als uw baby 3 maanden oud is, en vervolgens als uw baby 5 maanden oud is. Of als uw baby 5 maanden oud is, en vervolgens als uw baby 10 maanden oud is.

Onderzoeksmethode: fNIRS.

 

  • Onderzoek naar taalontwikkeling bij twee-jarigen

Gedurende de eerste levensjaren leert een kind zonder moeite de eigen moedertaal. Wij zijn geïnteresseerd in deze vroege taalontwikkeling. Hoe leren baby’s nu woorden? Op dit moment gaan we bijvoorbeeld onderzoeken of een peuter nieuwe woordjes beter leert als deze uitgesproken worden door de moeder in plaats van door een vreemde.

Dit onderzoek vindt plaats bij het KinderKennisCentrum in Utrecht.

Duur van het onderzoek: ±1 uur.

Aantal bezoeken: eenmalig.

Onderzoeksmethode: Eye-tracking.

 

  • Onderzoek naar vroege kenmerken van autisme bij baby's jonger dan 10 maanden

Een deel van ons onderzoek richt zich op het beter begrijpen van welke kenmerken van autisme al zichtbaar zijn tijdens de babytijd. Dit is ons Zebra-project. Zebra staat voor Zusjes En Broertjes van kinderen met autisme. Kijk voor meer informatie op: www.zebra-project.nl. Wij zijn op zoek naar gezinnen met een kind jonger dan 10 maanden, die een ouder broertje of zusje heeft (met of zonder autisme).

Dit onderzoek vindt bij u thuis plaats.

Duur van het onderzoek: ± 6 à 7 uur per bezoek, opgedeeld in delen van 5 tot 45 minuten.

Aantal bezoeken: 4, namelijk als uw kind 10, 14, 24 en 36 maanden oud is.

Onderzoeksmethode: Gedragsobservatie, Eye-tracking en EEG.

 

  • Onderzoek 'De eerste jaren: kijken naar de ontwikkeling van baby naar peuter'

Elk kind ontwikkelt zich anders. Bij baby’s zijn al duidelijk verschillen te zien tussen kinderen. Maar wat zeggen deze vroege kenmerken in de babytijd over de verdere ontwikkeling tot peuter? En hoe spelen ouders hier een rol in? Om dit te onderzoeken hebben we het gedrag en de hersenactiviteit onderzocht van baby’s. Nu deze kinderen de peutertijd hebben bereikt, vragen we ze nogmaals mee te doen aan onderzoek. Op deze manier kunnen we hun ontwikkeling in kaart brengen.

Meedoen aan dit onderzoek kan alleen als u een uitnodiging heeft ontvangen.

Dit onderzoek vindt bij u thuis plaats.

Duur van het onderzoek: maximaal 1,5 uur.

Aantal bezoeken: eenmalig huisbezoek en eenmalige telefonische afspraak.

Onderzoeksmethode: Gedragsobservatie, vragenlijsten en computertaken.

 

 

Inschrijven

Bent u enthousiast over één van onze onderzoeken, dan kunt u zich vrijblijvend aanmelden via ons Inschrijf Formulier.